Zenuwbeklemming voet, pijn tussen de tenen

Zenuwbeklemming voet, pijn tussen de tenen

Heb je last van een pijn tussen je tenen, voor in de voet?

Vaak gaat het dan om een Mortonse neuralgie.

Deze zenuwbeklemming komt voor in de voorvoet, tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje, of tussen de tweede en derde. Wat kan de podotherapeut voor u doen.

Oorzaak

De middenvoetsbeentjes strekken zich uit van de middenvoet naar de voorvoet. Aan het einde van ieder middenvoetsbeentje zit een kopje, dat het gewricht vormt met de tenen. Tussen deze kopjes lopen onder andere bloedvaten en zenuwen, die de tenen voorzien van bloed en ‘elektriciteit’. Dit alles wordt bij elkaar gehouden door een band die je voorvoet stabiliseert. De zenuwen zijn een aftakking van een zenuw uit het onderbeen. Deze zenuwen kluwen ter hoogte van het derde en vierde middenvoetsbeentje wat meer samen dan bij de andere middenvoetsbeentjes. Daarnaast is het noemenswaardig dat het derde middenvoetsbeentje in de middenvoet contact maakt met een veel minder mobiel botje dan de vierde. Daardoor kunnen schuifkrachten tussen het derde en vierde middenvoetsbeentje aanwezig zijn. Dat maakt dan ook dat deze zenuwbeklemming het meest voorkomt op deze locatie. Maar ook tussen de tweede en derde teen is deze vervelende pijn bekend.

Symptomen

  • Brandende, stekende en/of schietende pijn in de voorvoet
  • Doof gevoel/tintelingen in de tenen 2, 3 en/of 4 en soms 5
  • Gevoel op een steentje of kiezel te lopen
  • Pijn neemt af bij het lopen op blote voeten

Bij het eerste ontstaan van de klachten kan er roodheid, warmte en zwelling optreden. Daarbij is de zenuw ontstoken. In een later stadium zal de zenuw zich verdikken door de vorming van littekenweefsel en zal deze ontstekingsreactie weer afnemen.

Oorzaken

Er is in de wetenschappelijke wereld nog geen duidelijkheid over het ontstaan van deze klachten. Het wordt aangenomen dat de oorzaak van deze zenuwbeklemming mechanisch is. Dat betekent dat er door druk- en schuifkrachten rek en druk op de zenuwenworden uitgeoefend. Dit leidt tot een verdikking van de zenuw en daardoor inklemming en klachten. Factoren als de voetvorm bv. holvoet of platvoet en  overbelasting leiden tot verhoogde kans aangezien de druk op de voorvoet bij deze voettypes hoger is.

Diagnose en behandeling

De diagnose wordt gesteld door een arts (reumatoloog, orthopeed) of podotherapeut. Eventueel kan een arts bij twijfel een pijnstiller injecteren in het aangedane gebied. Meestal helpt dit tegen de pijn, de klachten verdwijnen. Als dat zo is, dan kan de diagnose Mortonse neuralgie met grote zekerheid worden gesteld. Röntgenfoto’s, MRI of echografie bieden verder geen toegevoegde waarde. U kunt bij de orthopeed ook het advies krijgen voor een operatie. Hierbij wordt er meestal voor gekozen de beknelde zenuw te verwijderen. Het nadeel daarvan is dat het risico bestaat dat de ingreep er een blijvend doof gevoel en/of tintelingen in de tenen onstaat.

De behandeling bij de podotherapeut bestaat uit een combinatie van podotherapeutische zolen en een goed schoenadvies. De inlays zorgen voor correctie en drukverdeling, en de geadviseerde schoenen moeten voldoende breedte hebben en weinig hakhoogte. U kunt u huidige schoenen meenemen om te kijken in hoeverre deze geschikt zijn en voor eerlijk advies. Manuele therapie kan uw klacht ook verlichten en met behulp van taping kan ik acuut iets voor u betekenen.

.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.