Voetwondverzorging

Algemeen

Wondbehandeling door de podotherapeut wordt toegepast bij wonden aan de voet of tenen en komt regelmatig voor bij patiënten met diabetes mellitus of reuma. Een wondbehandeling bestaat op de eerste plaats uit het schoonmaken van de wond, het verwijderen van eelt en het afdekken met wondverbandmiddelen, maar ook uit het behandelen en voorkomen van de oorzaak van de wond. In 70% van alle gevallen is een slecht passende schoen de oorzaak van een wond aan de voeten en moet er iets gebeuren aan het schoeisel om het probleem blijvend op te lossen.

Indicaties

Een wondbehandeling wordt uitgevoerd bij een wond aan, onder de voet of tenen, onder enkelniveau, en in het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus. Patiënten kunnen gebruik maken van de voetencheckapp, hier verder uitgelegd

 

Werkwijze

Een goede wondbehandeling begint met het achterhalen van de oorzaak en het classificeren van de wond. Daarna wordt een behandelplan opgesteld en indien nodig wordt de hulp van de huisarts of specialisten zoals vaatchirurg, revalidatiearts, dermatoloog of internist ingeschakeld. Om complicaties zoals een wondinfectie te voorkomen is snelle en adequate behandeling nodig. Daarnaast zorgt een snelle behandeling er ook voor dat een wond vaak eerder gesloten is. Dagelijks zijn er spoedplekken beschikbaar bij Sengers Podotherapie Wijchen om patiënten ook daadwerkelijk snel te kunnen behandelen. Wij werken met medische pedicures in gemeente Wijchen , vraag hiernaar bij Frans.

Vaak gaat een wondbehandeling in combinatie met tijdelijke voorzieningen om de oorzaak te verlichten zoals viltontlasting, aanpassing van de schoenen of speciale verbandschoenen. Als de wond eenmaal gesloten is zal er een structurele oplossing voor de oorzaak moeten komen zoals steunzolen, siliconen orthesen of semi-orthopedisch schoeisel.

Kosten en vergoedingen

In veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig om een wond de sluiten. De podotherapeut zal dit van tevoren met de patiënt bespreken om een inschatting te maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten.

Alleen als een patiënt met een voetwond ook diabetes mellitus heeft, dan wordt de wondbehandeling rechtstreeks verrekend met de ketenzorg, dan wel verzekering.