Voetklachten en wintersport

Voetklachten en wintersport

Ga je de komende maanden lekker op wintersport? Helaas kunnen voet- en/of knie-klachten tijdens de wintersport het plezier flink verminderen.

De meest voorkomende voetklachten tijdens of na de wintersport zijn pijn onder de bal van de voet, een doof gevoel, tintelingen en/of uitstralende pijn in de voorvoet en tenen. Of pijn aan de binnenkant van de voet, doordat de voet teveel naar binnen staat. Knieklachten bevinden zich meestal aan de binnenzijde van knie. De oorzaak hiervan kan zijn dat de voet teveel naar binnen staat, hierdoor draait het onderbeen naar binnen en kan er teveel druk aan de binnenzijde van de knie ontstaan. En doordat er langdurig met het skiën of snowboarden een andere houding wordt aangenomen ontstaan een extra belasting op met name de voorvoeten en de knieën.

Zorg voor stabiliteit tijdens het skiën

Natuurlijk wil je stabiele bochten kunnen draaien. Als je voet teveel naar binnen of naar buiten gekanteld staat gaat dat ten koste van de stabiliteit van je knie. Inlegzolen voor in je skischoenen kunnen hiervoor uitkomst bieden, ze bepalen de positie van je voet in de skischoen. Je moet tijdens het skiën soepel je heup en knie naar binnen kunnen draaien. Dit kun je voordat je op wintersport gaat ook trainen. Je kunt thuis deze oefeningen doen of train met regelmaat op een indoor- of outdoor-skibaan.

Doe een check voordat je gaat!

Bij Sengers Podotherapie kun je zowel de pasvorm van je skischoenen als je houding en stabiliteit laten beoordelen. Wij bieden de ski-check aan van 2 december 2019 tot 29 februari 2020. Deze check duurt ongeveer een half uur. Heb je naar aanleiding van de check inlegzolen nodig? De meeste zorgverzekeraars vergoeden dit geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published.