Therapeutische Elastische Kousen

De officiële naam  TEK “Therapeutisch Elastische Kousen” geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen. De naam steunkousen gebruikt men voor kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven.

Bij chronisch veneuze insufficiëntie, varices of een post trombotisch syndroom is er sprake van oedeemvorming. Dit komt of omdat er teveel vocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er oedeemvorming ontstaan. De vochtproductie in de weefsels kan geremd worden door de druk van buitenaf te verhogen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een been te zwachtelen of een elastische kous te dragen. Daarnaast kan een elastische kous ook uitstekend ingezet worden bij vermoeidheid in de benen en nachtelijke krampen in de kuit.

Indicaties

Elastische kousen worden ingezet bij indicaties zoals: Chronisch Veneuze Insufficiëntie, varices, trombose, ulcus cruris, lymfoedeem, lipoedeem, flebitis, erysipelas, post traumatische zwelling, nachtelijke krampen, vermoeid gevoel en oedeem in de benen.

Werkwijze Sengers Podotherapie

Tijdens een eerste intakegesprek worden het plan van aanpak samen met u besproken.  Uw omvangsmaten van het been/de benen worden gemeten en samen met de verwijzing van de arts wordt met u de meest adequate elastische kous gekozen. Confectie kousen, waar minimaal 80% van de benen in vallen, kunnen binnen 1 week geleverd worden en maatwerk kousen worden in 2 weken geleverd. Tijdens het passen en ophalen worden de elastische kousen aangepast en uitleg gegeven over het zelfstandig aan- en uittrekken van de elastische kousen. Eventueel worden direct hulpmiddelen geleverd om dit te vergemakkelijken waardoor de u uw zelfstandigheid behoudt. Afsluitend wordt nog uitleg gegeven over de verzorging van de elastische kousen en een afspraak gepland voor een nacontrole binnen 4 weken.

Alleen als het medisch noodzakelijk is worden huisbezoeken afgelegd, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen. 

Klik hier voor een folder van elastische kousen 

Vergoeding therapeutisch elastische kousen

Therapeutisch elastische kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, maar komen ten laste van uw eigen risico. U heeft wel de juiste medische indicatie van uw arts nodig. Sengers Podotherapie Wijchen is opgeleid door Fysiotek die contracten heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland. Wij verzorgen de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar.

Vergoeding aan- en uittrekhulpmiddelen

Sommige aan- en uittrekhulpen zijn opgenomen in de basisverzekering. Uitgebreidere aantrekhulpen kunt u aanvragen met een verwijsbrief van uw arts. Wij kunnen u advies geven en  het hulpmiddel direct voor u bestellen. Klik hier voor verschillende filmpjes van deze hulpmiddelen.
 

Afspraak maken

Om een afspraak te maken voor het aanmeten van therapeutisch elastische kousen en eventueel een aantrekhulp heeft u dus een verwijsbrief nodig van uw huisarts of specialist. Bij de eerste afspraak dient u deze mee te nemen samen met uw verzekeringsbewijs. Voor alle volgende verstrekkingen van therapeutisch elastische kousen kunt u zonder verwijsbrief/machtiging bij ons terecht.