Therapeutische Elastische Kousen

De officiële naam “Therapeutisch Elastische Kousen” geeft aan dat het in werkelijkheid om een therapeuticum gaat met elastische eigenschappen. De naam (steun)kousen is voorbehouden aan kousjes en panty’s uit de winkel die lichte steun geven.

Bij chronisch veneuze insufficiëntie, varices of een post trombotisch syndroom is er sprake van oedeemvorming. Dit komt of omdat er teveel vocht wordt “geproduceerd”, of doordat er te weinig vocht wordt afgevoerd. In beide gevallen zal er oedeemvorming ontstaan. De vochtproductie in de weefsels kan geremd worden door de druk van buitenaf te verhogen. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een been te zwachtelen of een elastische kous te dragen. Daarnaast kan een elastische kous ook uitstekend ingezet worden bij vermoeidheid in de benen en nachtelijke krampen in de kuit.

Indicaties

Elastische kousen worden ingezet bij indicaties zoals: Chronisch Veneuze Insufficiëntie, varices, trombose, ulcus cruris, lymfoedeem, lipoedeem, flebitis, erysipelas, post traumatische zwelling, nachtelijke krampen, vermoeid gevoel en oedeem in de benen.

 

Werkwijze

Tijdens een eerste onderzoek worden de omvangmaten van het been gemeten en op basis van de verwijzing samen met u de meest adequate elastische kous gekozen. Confectie kousen, waar minimaal 80% van de benen in vallen, kunnen binnen 1 week geleverd worden en maatwerk kousen worden in 2 weken geleverd. Tijdens het passen en ophalen worden de elastische kousen aangepast en uitleg gegeven over het zelfstandig aan- en uittrekken van de elastische kousen. Eventueel worden direct hulpmiddelen geleverd om dit te vergemakkelijken waardoor de u uw zelfstandigheid behoudt. Afsluitend wordt nog uitleg gegeven over de verzorging van de elastische kousen.

Alleen als het medisch noodzakelijk is worden huisbezoeken afgelegd, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen. 

Verwijzing

Elastische kousen worden de eerste keer op basis van verwijzing van de huisarts of specialist volledig vergoed. Herhalingsvoorzieningen worden pas na 12 maanden verstrekt en daarvoor is geen nieuwe verwijzing meer nodig.

Kosten en vergoeding

Elastische kousen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat dus ten koste van het eigen risico.

Klik hier voor vergoeding elastische kousen 2019