therapeutisch elastische kousen

 

U draagt steunkousen uit Klasse 1 bij klachten als een zwaar of vermoeid gevoel van uw benen en voeten door gebrek aan beweging bv. bij een reis waarbij u weinig kunt bewegen. Deze reis/steunkousen vallen niet onder de vergoeding van uw zorgverzekeraar.

Therapeutische  Elastische kousen uit Klasse 2 en 3 worden voorgeschreven door een huisarts, dermatoloog of vaatchirurg en worden als therapie ingezet bij indicaties zoals: chronisch Veneuze Insufficiëntie, varices, trombose, ulcus cruris, lymfoedeem, lipoedeem, flebitis, erysipelas, post traumatische zwelling, nachtelijke krampen, vermoeid gevoel en oedeem ( vocht) in de benen.

Hoe werken therapeutisch elastische kousen?


Een therapeutische elastische kous geeft van buitenaf druk op uw been of arm. Hierdoor worden verwijdingen in de aderen samengedrukt.
Dit heeft als gevolg dat de kleppen in die aderen weer kunnen sluiten waardoor de bloedafvoer van het been of arm verbeterd wordt.
Het bloed kan nu niet meer terugstromen, zodat vochtvorming wordt tegengegaan.

Vergoeding zorgverzekeraar


Het dragen van therapeutisch elastische kousen,  klasse 2 en 3, wordt gezien als therapie en wordt betaald vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars in Nederland. Pas als het eigen risico gebruikt is, worden de kousen helemaal vergoed. Sengers Podotherapie Wijchen is opgeleid door Fysio Tek die contracten heeft met alle zorgverzekeraars in Nederland. Wij mogen onszelf dan ook een Fysio Tek-therapeut noemen. Wij verzorgen de aanvraag en de declaratie bij uw zorgverzekeraar.

Werkwijze Sengers Podotherapie

Tijdens een eerste intakegesprek worden het plan van aanpak samen met u besproken. Uw omvangsmaten van het been/de benen worden gemeten. Komt u voor een bovengenoemde steunkous klasse 1( reiskous ) hebben wij deze veelal in voorraad of kunnen wij deze voor u binnen een week bestellen/leveren.

Heeft u een verwijzing van de arts  voor een therapeutische elastische kous uit klasse 2 of 3, dan wordt samen met u de meest adequate therapeutische elastische kous gekozen. Confectie kousen, waar minimaal 80% van de benen in vallen, kunnen binnen 1 week geleverd worden en maatwerk kousen worden in 2 weken geleverd. Tijdens het passen en ophalen worden de elastische kousen aangepast en uitleg gegeven over het zelfstandig aan- en uittrekken van de elastische kousen. Eventueel worden direct hulpmiddelen geleverd om dit te vergemakkelijken waardoor de u uw zelfstandigheid behoudt. Afsluitend wordt nog uitleg gegeven over de verzorging van de elastische kousen en een afspraak gepland voor een nacontrole binnen 4 weken.

Klik hier voor een folder van elastische kousen 

Indien nodig en/of gewenst worden huisbezoeken afgelegd, zonder daarvoor extra kosten in rekening te brengen.