Algemeen

Een siliconen orthese  (teenstukje) is een hulpmiddel dat volledig op maat gemaakt wordt van verschillende soorten siliconen. Afhankelijk van de klacht en stand van de tenen wordt het juiste model en materiaal siliconen gekozen. De orthese heeft als doel het verminderen van drukplekken door de stand van de tenen te corrigeren (klauwtenen) of de druk tussen de tenen te verdelen (weke likdoorn).

Indicatie

Siliconen orthesen worden ingezet bij het verminderen van klachten door drukplekken, eeltvorming of likdoorns (dorsaal PIP, DIP, apex digiti en interdigitaal) zoals bij:

  • klauw- en hamertenen
  • overhangende tenen
  • hallux valgus

De eerste tijd moet je waarschijnlijk wennen aan je orthese. Er zit namelijk iets tussen je tenen wat je niet gewend bent. Om er aan te wennen, kun je het beste de teenorthese niet meteen de hele dag dragen. Begin bijvoorbeeld eens met een uur (of eventueel korter). Daarna kun je het steeds wat langer proberen te dragen.

De orthese blijft het beste op zijn plaats als je er een sok en schoen omheen draagt. Zo bestaat de minste kans dat hij stuk gaat of dat je hem verliest.

Mocht de orthese onverhoopt toch stuk gaan of breekt er een stukje af, bewaar dan de stukjes en neem contact op met ons. Meestal kunnen wij dit repareren.

Je orthese mag geen drukplekken, blaren of likdoorns veroorzaken. Als dat wel het geval is, kun je telefonisch contact opnemen voor een afspraak zodat we er iets aan kunnen veranderen.

 

De orthese kun je schoonmaken door hem met water en eventueel een beetje zeep onder de kraan te wassen en met een doek af te drogen. Daarna leg je hem in een bakje met talkpoeder.

Klik hier voor een overzicht van vergoedingen per zorgverzekeraar voor podotherapie in 2019