aarsaal tunnel syndroom

 

Tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom van de voet (eigenlijk enkel) is het equivalent van het carpaal tunnel syndroom in de pols. Het is de meestvoorkomende zenuwinklemming van de voet. Een vervelende pijnlijke klacht.

De tarsale tunnel

Aan de binnenzijde van je enkel passeren verschillende pezen, bloedvaten en zenuwen onderweg naar je voet door een soort van tunnel.  In het geval van een tarsaal tunnel syndroom is dat ook het probleem. Er is iets dat teveel ruimte inneemt in de tunnel, waardoor de zenuw ingeklemd raakt. Deze zenuw splitst zich onder je voet op in twee richtingen, waardoor je hele voet pijn kan gaan doen.

Symptomen van het tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom uit zich vooral in je voet. Symptomen kunnen zijn:

  • Een doof, tintelend en/of brandend gevoel langs de binnenzijde of buitenzijde van de voet;
  • Meestal heb je ook nachtelijke klachten, het helpt daarbij om je been uit bed te leggen of even een rondje te lopen;
  • Bij het tikken met je vingers net achter de binnenenkel verergeren de symptomen.
  • Vaak verminderen de klachten als je zonder schoenen loopt

Oorzaken van het tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom kan ontstaan bij ruimtegebrek, een standsafwijking van de voet of een eerder opgelopen trauma.

Ruimtegebrek

Ruimtegebrek ontstaat vaak door bijvoorbeeld een vergroeing van het bot (exostose), oedeem, een ganglion, vetophoping of spierweefsel dat niet op de plek zit waar het hoort. Ook bij de aanwezigheid van een verminderde functie van één van de aanliggende pezen willen de klachten wel eens optreden. In ernstige gevallen kan er een tumor aanwezig zijn. In de tarsale tunnel is door de strakke band die eromheen zit geen ruimte om een verdikking op te vangen.

Standsafwijking van de voet

Het tarsaal tunnel syndroom wordt vooral gezien bij mensen die een zogenaamde platvoet of naar binnen gekantelde voetstand hebben. Hierbij is de voetboog lager, waardoor de druk- en trekkrachten op de zenuw aan de binnenzijde van de enkel toenemen. Dit leidt vaak logisch ook tot pijn aan de pees aan de binnenzijde van de enkel.

Trauma

Als je ooit geopereerd bent aan de binnenzijde van je enkel of op de één of andere manier je enkel op deze plek schade heeft opgelopen dan is de kans aanwezig dat dit de oorzaak is van je tarsaal tunnel syndroom.

Podotherapie en het tarsaal tunnel syndroom

Het tarsaal tunnel syndroom kan je in het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten behoorlijk beperken. Sportieve activiteiten zijn vaak onmogelijk. Ook slapeloze nachten komen vaak voor. Neem daarbij dat het vaak lang duurt voordat de diagnose wordt gesteld, waardoor je al even uit de roulatie bent als de behandeling nog moet beginnen. De podotherapeut is daarom de zorgverlener die je hiermee goed op weg kan helpen!

Wij doen eerst altijd een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Wanneer je voetstand invloed heeft kun je goed geholpen worden met podotherapeutische zolen.