Algemeen

Podotherapeutische zolen ook wel steunzolen , inlays, correctiezolen of inlegzolen genoemd, worden ingezet om het voetskelet te ondersteunen en corrigeren om de patiënt comfortabeler te laten lopen. Ze ondersteunen hiermee de banden, spieren en gewrichten van zowel de voet, knie, heup en de rug. Zooltherapie zorgt voor een verbetering van de voetfunctie of voor vermindering van de pijnklachten d.m.v. een stadscorrectie en/of betere drukverdeling onder de voet.

Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw huidige schoenen. Wij maken inlegzolen voor alle typen schoeisel. Ook voor sportschoenen en bedrijfsschoenen kunnen we precisiewerk leveren. Hiervoor wordt digitaal een driedimensionale scan van beide voeten gemaakt. Deze scan biedt de podotherapeut de mogelijkheid om de zolen specifiek op maat te maken. Er wordt een individueel zolenplan opgesteld wat gebaseerd is op de uitkomsten van het onderzoek wat gedaan is.

De steunzolen worden vervolgens uitgefreesd en afgedekt met leer, kunststof of speciaal afdekmateriaal voor sportschoenen. Onze inlegzolen zijn duurzaam, met een minimale levensduur van een jaar.

Indicaties

Steunzolen worden bij veel klachten succesvol ingezet, enkele veel voorkomende indicaties zijn:

Afwijkende statistiek ; platvoeten, holvoeten, hallux valgus, klauwtenen, x-benen, beenlengteverschil

Afwijkende voetfunctie ; overpronatie, artrose voetgewichten of enkel en hypermobiliteit (overbeweeglijke en instabiele gewrichten)

Overbelastings klachten ; hielspoor, fascitis plantaris, mortonse neuralgie, shin splints, vervolg taping of manuele podotherapie

Drukplekken ; eelt, likdoorns, voetwratten , metatarsalgie

Werkwijze

Als uit een uitgebreid voetonderzoek blijkt dat steunzolen noodzakelijk zijn worden deze direct middels een 3D voetscanner aangemeten. Met deze scanner wordt een 3D afdruk van de voet gemaakt, die vervolgens digitaal bewerkt kan worden. De steunzolen worden daarna computergestuurd uitgefreesd en afgewerkt.

zoolvoorbereiding sengers podotherapie

 

 

 

 

 

Het grote verschil met de “oude” werkwijze is dat er met deze nieuwe techniek een digitale afdruk wordt gemaakt waarbij de hoogtes in de voetboog exact te meten zijn,waardoor drukken zeer nauwkeurig verdeeld kunnen worden. Het voordeel van deze werkwijze is daarnaast dat het model van de steunzool in de computer staat en gebruikt kan worden voor andere toepassingen zoals een tweede paar steunzolen voor de sport- en wandelschoen, skischoen of maatwerk slippers en sloffen.

Kosten

Bij Sengers Podotherapie Wijchen werken we met een totaalbedrag voor het traject voor podo therapeutische zolen. De eerste keer bestaat het traject uit een uitgebreid voetonderzoek, vervaardigen therapeutische zolen, steunzolen passen en afleveren, controle en nazorg en kost in totaal tussen de 170-235 euro. Als de patiënt reeds bekend is hebben wij reeds een digitaal model van de steunzool in de computer, is de consultduur korter en zijn de kosten ook lager.