Scheenbeenvliesontsteking is een overbelastingsblessure van het onderbeen die vaak voorkomt bij hardlopers, militairen en mensen die sporten uitoefenen waarin veel gesprongen wordt.

Oorzaken

Bij shin splints (scheenbeenvliesontsteking, of mediaal tibiaal stress syndroom) trekt de spier achter het scheenbeen en het kuitbeen (m. soleus) te veel aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen. Hierdoor kan er een kleine botafwijking ontstaan op het scheenbeen wat pijnklachten veroorzaakt. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van shin splints. Een te zware of te snelle opbouw van training veroorzaakt een overbelasting van spieren bij het scheenbeen. Andere schoenen dragen of altijd aan dezelfde kant van de weg lopen kan shin splints veroorzaken. Een afwijkende voetfunctie, naar binnen toe zakken of afwijkende stand van de benen (o-benen) kunnen een oorzaak zijn voor het ontwikkelen van shin splints.

Symptomen

De klachten bevinden zich aan het onderste 2/3 deel van de binnenzijde van het scheenbeen. Een diffuse, zeurende pijn is tijdens het (hard)lopen aanwezig. Veel springen geeft klachten.

Therapie

Het is belangrijk dat de binnenzijde van het scheenbeen ontlast wordt. De trekkrachten van de binnenste onderbeenspieren dienen gereduceerd te worden. Door podotherapeutische zolen kan de afwijkende voetstand en looppatroon gecorrigeerd worden. Ook is het van belang dat het aangedane pijn rust krijgt, hierdoor gaan de meeste klachten vanzelf over. Als de klachten niet afnemen kan in combinatie met fysiotherapie de onderbeenspieren getraind worden.

Lees ook de blog over scheenbeenvliesontsteking.