Morbus Sever Hielpijn bij kinderen

Wat is Morbus Sever ?

Bij Morbus Sever spreken we van een ontstoken hielbeen, waarbij de klachten veelal voorkomen bij kinderen van 8 en 15  jaar, die actief sport bedrijven. Naast (druk)pijn kan er bij de aanhechting van de achillespees een zwelling ontstaan. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf als het kind is uitgegroeid. Dat neemt niet weg dat sportende kinderen  last van kunnen hebben van een stekende en zeurende en dat een podotherapeut hierbij kan helpen.

Hoe komt het?

De meeste klachten worden gezien aan het begin van het sportseizoen. Na een lange vakantie is een overbelasting bij het hervatten van de training snel aanwezig.  Het kan ook zo zijn dat uw kind in een groeispurt zit; groeit het botweefsel sneller dan spierweefsel, waardoor de trekkracht van de kuitspieren op de achillespees toeneemt. Verder is het naar binnen kantelen van de voet een factor om rekening mee te houden. Hierdoor ontstaat een scheve trekkracht op de achillespees. Hetzelfde geldt voor bewegingsbeperkingen van de enkel, Ik voer dan manuele podotherapie uit. Ook kunnen de harde hielkappen in sportschoenen voor een hogere druk op de groeischijf zorgen als de klachten eenmaal aanwezig zijn. Tot slot kunnen factoren als een trap op de hiel krijgen tijdens voetbal en obesitas een oorzaak zijn.

Hoe komen we daar achter?

Een podotherapeut kan met apparatuur en een lichamelijk onderzoek vaststellen of het inderdaad om een ontstoken hielbeen gaat. De pijnklachten, de plaats van de pijn en de leeftijd van de kinderen geven meestal al een indicatie van Morbus Sever. Soms gaan kinderen ook meer op hun tenen lopen om de pijn te verminderen van de aangedane hiel, een wijziging in het looppatroon.

Wat kunnen we er aan doen?

Aanpassing van de schoenen zoals een verende steunzool onder de hiel kan helpen de klachten te verminderen. Eventueel kan deze aangevuld worden met een hakverhoging. Ook kan het helpen om de hiel minder te belasten bijvoorbeeld door het sporten aan te passen. De klachten verdwijnen vanzelf rond het 15e levensjaar, de groeischijf is als deze sluit sterk genoeg om de belasting te kunnen dragen.

Zie ook mijn blog De sportseizoenen gaan beginnen! Pijnklachten bij kinderen in de hiel of scheenbeen, net op of onder de knie.

Maak een afspraak