sesamoiditis

Symptomen Sesamoiditis

Sesamoïditis voelt als een stekende pijn onder het gewricht van de grote teen.  Hoe meer de voet belast wordt, hoe erger de pijn wordt. De pijn is geconcentreerd onder de grote teen ter hoogte van de bal van de voet. Bij sesamoïditis ontwikkelt de pijn zich geleidelijk dit in tegenstelling tot een breuk (fractuur) waarbij deze acuut (plotseling) ontstaat.
Zwelling kan, maar hoeft niet aanwezig te zijn en het buigen en strekken van de grote teen kan lastig en pijnlijk zijn. Als je gaat rusten neemt de pijn af.

Oorzaken Sesamoiditis

Mensen met een holle voettype hebben over het algemeen sneller pijn in de sesambeentjes, omdat er in dit voetstand meer druk op de voorvoet staat. Maar ook kan er bij mensen met een afwijkend looppatroon een irritatie rond de sesambeentjes ontstaan. We zien ook bij bepaalde sporten zoals dansen , basketbal en golf , waarbij de voorvoet meer belast wordt deze klachten. Ook reuma kan dit zeker een zeer gevoelige plek zijn, ook de pezen in de omgeving van de sesamoïdes kunnen geïrriteerd of ontstoken raken. Sesamoïditis is een vorm van een peesontsteking.

Behandeling Sesamoiditis bij de podotherapeut

Pijn in de sesambeentjes ontstaat doordat deze plek onder de voet te veel belast wordt.Maak een afspraak met mij. De podotherapeut onderzoekt onder andere de stand van uw voeten en uw looppatroon. Ook wordt de drukverdeling onder uw voeten tijdens het lopen en het staan opgemeten. Op basis van deze onderzoeken kan de podotherapeut bijvoorbeeld op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor u aanmeten. Deze inlegzolen zorgen voor een optimale drukverdeling onder uw voeten en voetstand, zoals bij een holvoet.   Ook de schoenen waarop u loopt kunnen een grote invloed hebben op uw klachten. Hakken bevorderen juist alleen maar meet belasting op de voorvoet. Frans geeft u graag een gericht schoenadvies dat past bij de klachten.