Podotherapie

 

Algemeen

Podotherapie staat vernoemd in de Wet BIG en is daarmee een wettelijk erkend en beschermd beroep ( geregeld volgens artikel 34 ) . Dat betekent onder andere dat alleen degenen die zijn afgestudeerd aan een HBO-opleiding tot Podotherapeut zich ook daadwerkelijk Podotherapeut mogen noemen.

Wat doet een podotherapeut?

Circa 70% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens te maken met voetklachten of voetgerelateerde klachten. Een podotherapeut is een paramedisch specialist die personen behandelt met voetklachten of klachten die ontstaan zijn door een afwijking aan de voeten, zoals een afwijkend looppatroon of een afwijkende voetstand. De meeste zorgvragers van een podotherapeut hebben dan ook last van de voeten, enkels, heupen, knieën of rug. In een aantal gevallen ondersteunen podotherapeuten ook zorgvragers met preventieve adviezen en behandelen zij afwijkende teenstanden, huid en nagelaandoeningen die niet door een pedicure behandeld mogen worden. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van verschillende therapieën zoals : steunzolen, siliconen orthesen, instrumentele behandeling of schoenaanpassingen.

De behandelingen van een podotherapeut

De behandelingen die een podotherapeut aan zijn cliënten aanbiedt, bestaan voornamelijk uit het toepassen van beschermde en corrigerende technieken aan de voet zoals een orthese, een schoencorrectie, aanmeten van steunzolen en het adviseren van cliënten. De podotherapeut zorgt er met deze behandelingen voor dat de klachten verminderen, stoppen of gecompenseerd worden. Zoals al eerder vermeld, behandelt een podotherapeut ook huid en nagelaandoeningen waarvoor een medisch pedicure niet bevoegd is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ingegroeide nagels of diepe likdoorns. Voor beide aandoeningen heeft de podotherapeut een passende behandeling of hulpmiddelen. Tevens behandelt de therapeut ook wonden en behandelt hij een diabetische voet, waarbij hij ook adviezen geeft om in de toekomst klachten te voorkomen.

Type klachten

De podotherapeut heeft een erg breed en gevarieerd zorgaanbod. De meest voorkomende behandelingen die in een praktijk plaatsvinden zijn;

  • Vermoeidheidsklachten
  • Sportblessures
  • Klachten ten gevolg van overbelasting; bijvoorbeeld voorvoetproblemen
  • Afwijkingen aan voeten, tenen en nagels bijv. Hallux Valgus
  • Specifieke voetproblemen bij kinderen.
  • Problemen op andere plaatsen in het lichaam die worden veroorzaakt door een afwijkende voetstand; denk aan knie, heup en/of rug.
  • Huid en nagel aandoeningen waarvoor een pedicure niet bevoegd is.