Manuele Podotherapie

Manuele therapie bij Sengers Podotherapie

Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-HBO-opleiding “Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk” gevolgd. Een podotherapeut is GEEN algemeen manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. De podotherapeut kan met deze kennis ook gerichter overleggen met een manueel therapeut en/of fysiotherapeut en adviseren voor verder onderzoek/behandeling.

Een afwijkende stand van de voet kan met podo manuele therapie worden opgeheven. Verschillende blokkades in gewrichten van uw voet en/of onderbeen worden gemanipuleerd en “los gemaakt”. In sommige gevallen draagt een blokkade in één of meer gebieden in de voet, bij in het niet goed kunnen functioneren van de voet. Dit heeft een negatief effect op het looppatroon.

Behandeling

In onze praktijk zien we vaak mensen die hun gewrichten niet meer kunnen bewegen zoals het hoort. Om dergelijke blokkades op te kunnen heffen kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt” en kan de afwijkende stand worden opgeheven. De normale bewegingen in de verschillende gewrichten komen hiermee weer terug en de spieren, pezen en banden komen tot rust. Manuele therapie kan ook voor pijn laag in de rug, knieën , enkel en voet helpen.

De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie, vaak volgt er correctie van uw looppatroon door middel van aangemeten podotherapeutische zolen.