De m. tibialis posterior is de achterste scheenbeenspier, komt vanuit de kuit langs de binnenzijde van de enkel naar de binnenzijde van de voet. Deze pees zorgt voor stabiliteit van de voet, enkel en het onderbeen. De peesoverbelasting m.tibialis posterior kent verschillende fases. In het eerste stadium wordt de pees dikker, stijver en minder goed belastbaar. In dit stadium is volledig herstel nog mogelijk. Als de pees langdurig overlast is kan de structuur van de pees veranderen. Gering herstel is dan nog maar mogelijk. Bij tendinose is de structuur van de pees zodanig overbelast en veranderd dat herstel niet meer mogelijk is. De kans dat de pees afscheurt is relatief hoog.

Oorzaken

De oorzaken voor een overbelasting van de m. tibialis posterior lopen erg uiteen. Afwijkende voetstand of voetfunctie is de meeste voorkomende oorzaak. Een platvoet of een voet die naar binnen staat gekanteld geeft een grotere risico voor een overbelasting van deze pees. Bij een afwijkende voetstand of voetfunctie ontstaan er te veel trekkrachten op de m. tibialis posterior wat een overbelasting kan veroorzaken. Een trauma of een ongeluk kan ook aanleiding geven tot ontwikkelen van een overbelasting.

SymptomenTibialis posterior

Tijdens en na belasting (lopen, staan, sporten) treden de klachten op. Aan de binnenzijde van de voet worden de klachten ervaren, bestaande uit uitstralende pijn naar de binnenkant van de enkel toe. De klacht is vaak geleidelijk ontstaan en wordt langzaam erger.

Therapie

De podotherapeut achterhaalt de oorzaak van de klacht door naar het gehele lichaam te kijken. Podotherapeutische zolen worden gevaardigd als er een afwijkende stand of afwijkend looppatroon wordt geconstateerd. Daarnaast zouden podotherapeut adviseren om rust te houden zodat het genezingsproces bevorderd wordt. Ook zou de podotherapeut klachtgericht schoenadvies geven, de stevigheid van de schoen speelt een belangrijke rol. Indien nodig zou de podotherapeut kijken naar aanvullende therapie, zoals fysiotherapie.