nog lekker er op uit!

 

Podotherapie voor ouderen

Ouder worden is een mooi proces. Iedereen wil graag oud worden, maar niemand wil oud zijn. Daarom worden voetklachten vaak genegeerd en wordt gedacht “het gaat wel weer over”. Helaas blijkt dit niet altijd het geval en kan een niet-behandelde voetklacht leiden tot klachten elders in het lichaam, zoals in de benen en de rug.

Omdat mobiliteitsproblemen vaak een gevolg zijn van pijnklachten in de voet of het afwijkend functioneren van de voet, kan de podotherapeut hier uitkomst bieden. Tijdens een uitgebreid voetonderzoek wordt tijd en aandacht besteed aan de klacht of zorgvraag. Samen met u zoeken we naar de beste oplossing voor het probleem. Omdat uw Frans bij Sengers Podotherapie Wijchen samenwerkt met meerdere disciplines en beschikt over verschillende behandelmethoden, is het mogelijk om u ook echt de beste oplossing te adviseren. Frans adviseert ook in de keuze voor uw schoenen en maakt zelf aangepaste slippers met uw steunzolen.

klik hier voor de digitale folder van de NvvP

Wanneer naar de podotherapeut?

Door in een vroeg stadium naar de podotherapeut te gaan, kunnen vervelende klachten in een later stadium worden voorkomen door middel van instructie en behandeling. Volledige genezing van bepaalde klachten is helaas niet mogelijk, maar een vermindering van uw klachten vaak wel. Ook in een later stadium (als u al klachten heeft) kan de podotherapeut uitkomst bieden. Enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten bij ouderen zijn:

  • Verkeerde voet-/teenstand ; een verkeerde stand van de achter- en middenvoet kan klachten veroorzaken in de pezen en spieren rondom de enkel en voet. Ook kunnen hierdoor vermoeidheidsklachten ontstaan in voeten of benen. Bij een standafwijking van de tenen wordt ook wel gesproken over hamer- en klauwtenen. Hierbij kunnen door schoenen hinderlijke drukplekken ontstaan op de tenen. Door vilttherapie, orthese of het dragen van podotherapeutische zolen kunnen uw klachten aanzienlijk verminderen.
  • Op de botjes lopen ; vaak wordt een gevoel omschreven van ‘op botjes te lopen’, waarbij er pijnklachten zijn in de voorvoet. De oorzaak hiervan is dat het vetweefsel onder de voorvoet slechter van kwaliteit wordt of verdwijnt. Door het dragen van podotherapeutische zolen kan dit de pijnklachten doen afnemen.
  • Artrose ; bij artrose is het kraakbeen dat om de botjes zit in een gewricht versleten, waardoor klachten ontstaan in het gewricht. Pijnklachten, stijfheid (met name in de ochtend), bewegingsbeperking en instabiliteit van het gewricht. Artrose kan niet genezen en zorgt voor een progressieve standafwijking van het gewricht.
  • Huid en nagel aandoeningen waarvoor een pedicure niet bevoegd is
  • Klachten bij de aandoeningen diabetes mellitus, reumatoïde artritis of vaatlijden; voorbeelden hiervan zijn open wonden en nagelproblemen.