Semi-Orthopedische Schoenen (OSB)

Home / Semi-Orthopedische Schoenen (OSB)

   Klik hier voor een kijkje in de catalogus voor uw semi orthopedische schoenen van de Nimco of laat u adviseren door ons.

Klik hier  voor een kijkje in de catalogus voor uw semi orthopedische schoenen van Durea

Klik hier voor een kijkje in de catalogus voor uw semi orthopedische schoenen van Piedro

Het kan zijn dat steunzolen niet passen in uw schoenen of dat het niet het gewenste effect geeft. In dat geval kunnen wij semi-orthopedische schoenen (OSB) aanmeten. Dit zijn aangepaste schoenen waarin voldoende ruimte is gelaten voor een steunzool en voor uw voet. Een semi orthopedische schoen is een speciaal gemaakte confectieschoen over een ruimere leest met een uitneembaar voetbed waardoor deze schoenen uitermate geschikt zijn voor steunzolen en zoolaanpassingen zoals hakverhogingen en zoolafwikkelingen.

-semi orthopedische schoenen zijn  goedkoper dan orthopedische maatschoenen.

-een OSB wordt altijd aangemeten in combinatie met een steunzool.

-de levertijd voor OSB schoenen is 2 tot 6 weken.

Indicaties

Bij orthopedische schoenen is er vaak sprake van een aangeboren voetafwijking waardoor het dragen van normale confectieschoenen problemen en klachten geeft. Niet aangeboren voetafwijkingen of ziekten zoals diabetes mellitus, reumatoïde artritis, spierverlammingen of traumata kunnen tot problemen en klachten leiden waardoor orthopedisch schoeisel geïndiceerd.

Werkwijze

Op basis van een uitgebreid voetonderzoek wordt in combinatie met het voorschrift van de arts de beste oplossing gekozen. Bij Sengers Podotherapie Wijchen hebben we een voorkeur voor de meest eenvoudige en lichte voorziening OSB (semi orthopedische schoenen of laag complex maatschoeisel ) omdat dit de meeste keuzevrijheid biedt en cosmetisch de beste oplossing is. Een zwaardere en hogere voorziening geeft hierin duidelijk beperkingen, maar als de aard van de aandoening dit vergt zal in overleg met de patiënt voor deze oplossing gekozen worden.

Verwijzing

De voorziening kan door de huisarts of podotherapeut worden voorgeschreven, maar de voorwaarden hierover zijn per zorgverzekering verschillend. Herhalingsvoorzieningen mogen uiteraard wel door een podotherapeut of huisarts voorgeschreven worden. Orthopedische schoenen worden de eerste keer in de meeste gevallen voorgeschreven door een medisch specialist zoals een orthopedisch chirurg, reumatoloog of revalidatiearts. De specialist stelt de medische indicatie vast en beschrijft welke functiebeperking er moet worden opgeheven.

Kosten en vergoedingen

Orthopedische schoenen/ semi-orthopedische schoenen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat dus ten koste van het eigen risico. Daarnaast geldt voor orthopedische schoenen een wettelijke eigen bijdrage die elk jaar opnieuw wordt vastgesteld.( 2019  is de eigen bijdrage 138,- euro ) In sommige gevallen is er een extra vergoeding voor deze eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering mogelijk.

klik hier voor vergoedingen 2019