Onderzoek podoscoop

 

Het onderzoek begint met een anamnese om uw zorgvraag of probleem helder te krijgen waarna de onderdelen van het vervolgonderzoek bepaald kunnen worden. Het vervolgonderzoek kan bestaan uit de volgende onderdelen:

Inspectie Beoordelen van de stand van de voeten, benen en rug op basis van de anatomie en afwijkingen of bijzonderheden vast te stellen.
Palpatie Het uitlokken van pijnklachten door te drukken op anatomische structuren in uw voet en been.
Functieonderzoek Het testen van de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten. Hierbij neemt het functieonderzoek van de voet en de enkel een centrale plaats in. Met klachten aan knieën, heupen of rug kan het functieonderzoek worden uitgebreid. In sommige gevallen voert de uw therapeut ook spiertesten uit om klachten te lokaliseren. Hierbij kijkt de therapeut op welke plaatsen en bij welke druk/houding pijn ontstaat.
Ganganalyse Het kijken naar de afwikkeling tijdens het gaan waarbij de beweging van de voet en eventueel de beweging van de knieën, heupen en romp wordt beoordeeld.
Podoscopie Een podoscoop is een lichtbak, waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst. De therapeut bekijkt hiermee uw voetzolen om de drukverdeling te beoordelen.
Drukmeting

 

Doppleronderzoek

Met een drukmeting beoordeelt de therapeut de drukverdeling onder uw voet tijdens het gaan of staan.

 

Een Doppler onderzoek wordt uitgevoerd bij mensen met diabetes. Tijdens dit diabetesonderzoek wordt met behulp van geluidsgolven geluisterd naar de bloedstroom. Door middel van het apparaat worden geluidsgolven uitgezonden, die worden teruggekaatst door het bloed dat in de slagaders stroomt. De geluidsgolven worden versterkt, waardoor hoorbaar wordt of er een vernauwing in de slagaderen is.

Een typisch gevolg van vaatvernauwingen in de benen is het hebben van pijn in de kuiten tijdens het lopen, de zogenaamde etalagebenen.

3D scan Het aanmeten van steunzolen gebeurd aan de hand van een 3D scan van de voeten. Middels een 3D scanner wordt de voetvorm exact opgemeten en vormt de basis voor het vervaardigen van de steunzool.
Schoeninspectie Slijtage van uw schoenen geeft veel informatie over uw looppatroon en de mogelijke oorzaak van uw klachten.

 

Aan de hand van het uitgebreide onderzoek wordt uiteindelijk een (differentiaal) diagnose en samen met u een individueel behandelplan opgesteld. Dit behandelplan bestaat meestal uit een aantal adviezen en een behandeling om uw zorgvraag of probleem op te lossen. Sengers Podotherapie Wijchen heeft verschillende behandelingen tot zijn mogelijkheden.