Nagelbeugel plaatsen

Algemeen

Orthonyxie; Een nagelbeugel is een techniek waarbij met een remanit draad een beugel om de nagel wordt gevormd en wordt ingezet bij ingroeiende of ingegroeide teennagels. Door de specifieke vorm van de nagelbeugel wordt de kromming van de nagel verminderd en trekt de nagelbeugel als het ware de nagel uit de nagelwal waardoor de klachten vrijwel direct verminderen. De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De behandelperiode is afhankelijk van de nagelgroei en de afwijking van de nagel, maar bedraagt gemiddeld 6 maanden.

Indicaties

Een nagelbeugel wordt ingezet bij pijn in de teen als gevolg van een ingegroeide teennagel.De klachten ontstaan meestal door een verkeerde vorm van uw nagel. 

 

Werkwijze

Aan de hand van een voetonderzoek wordt bepaald wat de oorzaak is van de ingegroeide teennagel zodat een behandelplan opgesteld kan worden. Meestal ontstaan de klachten in de nagel van de grote teen door foutief knippen van de nagels, een sterke kromming van de nagel of verkeerd schoeisel. Hier wordt door de podotherapeut ook aandacht aan besteedt zodat dezelfde klachten in de toekomst niet terugkeren. Voordat een nagelbeugel geplaatst kan worden zal eerst de nagel “vrijgemaakt” moeten worden zodat de beugel er omheen kan. Dit kan pijnlijk zijn, maar als de nagelbeugel daarna geplaatst is zijn de klachten vrijwel direct over of sterk verminderd. Als er sprake is van een infectiebeeld, dan vindt een controleafspraak plaats na 1 of 2 weken en anders regulier na 6 weken. Vervolgens wordt de beugel per nabehandeling herplaatst tot de nagel voldoende uitgegroeid is en minder kromming heeft.

Kosten en vergoedingen

In veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig voordat de nagel goed is uitgegroeid, de podotherapeut zal dit van tevoren met de patiënt bespreken om een inschatting te maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten.