Conservatieve Taping
Er kan gekozen worden voor de conservatieve methode van taping met witte, niet rekbare, tape. Deze methode kan ingezet worden om bewegingen in een gewricht te remmen en/of te beperken. Ook kan deze wijze van taping ingezet worden bij (tijdelijke) forse belastingen van de voet om hiermee de kans op blaren te verminderen.
Medical Taping
De elasticiteit van deze tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat medical taping een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam. De achterliggende gedachte van medical taping is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.
Taping kan ingezet worden om acute klachten te verlichten. Ook kan het ingezet worden als overbrugging van de productieperiode van de definitieve therapie, bijvoorbeeld podotherapeutische zolen.
Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben een HBO cursus gevolgd Medical Taping voor podotherapeuten.