Taping

 

(MEDICAL) TAPING

Taping kan ingezet worden om acute klachten te verlichten. Ook kan het ingezet worden als overbrugging van de productieperiode van de definitieve therapie, bijvoorbeeld podotherapeutische zolen.

CONSERVATIEVE TAPING

Er kan gekozen worden voor de conservatieve methode van taping met witte, niet rekbare, tape. Deze methode kan ingezet worden om bewegingen in een gewricht te remmen en/of te beperken. Ook kan deze wijze van taping ingezet worden bij (tijdelijke) forse belastingen van de voet om hiermee de kans op blaren te verminderen. Denk aan de Nijmeegse Vierdaagse!

MEDICAL TAPING

De elasticiteit van deze tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat medical taping een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

De achterliggende gedachte van medical taping is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Er wordt zelfs bij hooikoorts vaak kaping succesvol toegepast. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben een HBO opleiding gevolgd Medical Taping voor podotherapeuten. Op Youtube zijn diverse filmpjes te vinden met tape-instructie maar wij helpen u ook graag met het leren van zelf aanbrengen van tape om bijvoorbeeld , in afwachting van op maat gemaakte zolen voor u, uw klachten tijdelijk wat draagbaarder te maken.