klachten bij Hypermobiliteit

Klachten door Hypermobiliteit

Als er sprake is van Hypermobiliteit met spier- en/of gewrichtsklachten en vermoeidheid dan wordt dit het Hypermobiliteitssyndroom genoemd. In de literatuur wordt ook wel gepleit om te spreken van Hypermobiliteit met pijn, in plaats van het Hypermobiliteit syndroom, om het ‘labelen’ van kinderen en/of volwassenen met een diagnose te voorkomen.

Een feit is dat Hypermobiliteit afneemt met de leeftijd en vaker bij vrouwen dan bij mannen voorkomt.

Hoewel Hypermobiliteit in principe fysiologisch is, kan Hypermobiliteit aanleiding geven tot klachten en symptomen. Echter, niet alle mensen met Hypermobiliteit hebben een probleem. In sommige situaties kan Hypermobiliteit zelfs een voordeel zijn, bijvoorbeeld voor muzikanten en dansers.

Klachten  en symptomen:

  • zwikken vaak door hun enkels of struikelen vaak
  • kunnen al eens vaker een gewricht uit de kom hebben gehad:(sub) luxatie
  • hebben platvoeten ; door het doorveren van de voet blijven alle gewrichtjes in de voet minder goed op hun plek.
  • eerder vermoeid; doordat ze meer spierspanning moeten gebruiken tegen de grote beweeglijkheid
  • gewrichtsklachten, vooral na langdurig staan en lopen, soms gepaard gaand met zwellingen rond de gewrichten.
  • rugklachten
  • zijn natuurlijk lenig
  • hebben een hoge spierspanning (om zo in evenwicht , balans te blijven )

Wat is Hypermobiliteit?

Als iemand Hypermobiel is, zijn gewrichtsbanden en pezen soepeler dan bij de gemiddelde persoon. Meestal uit Hypermobiliteit zich rond de vingers, knieën en de wervelkolom. Deze gewrichten kunnen verder gestrekt worden dan bij de meeste mensen. Hypermobiliteit is een overbeweeglijkheid van de gewrichten. Zo kunnen mensen met Hypermobiliteit vaak hun knieën of ellebogen overstrekken of hun vingers helemaal achterover duwen. Dit komt tot uiting doordat de gewrichtsbanden en het kapsel van het bindweefsel rondom de gewrichten hogere elastische eigenschappen hebben. Bij beweging rekken deze banden mee in plaats van dat deze strak gaan staan. Hierdoor kunnen de gewrichten verder bewegen dan bij de gemiddelde persoon en kunnen ze overstrekken.

Hoe weet ik of ik Hypermobiel ben?

Heeft u het vermoeden dat u of uw kind Hypermobiel is? Om dat te testen is de Beighton Score ontwikkeld. Het gaat hierbij om een 5-tal testen, de eerste 4 testen voert u voor zowel links als rechts uit. 1 punt voor links en 1 punt voor rechts als u de oefening kunt uitvoeren. Voor de vijfde test is nog 1 punt te behalen.

Hierbij de test:

-Kunt u uw pinken 90 graden dorsaal/naar achteren of verder overstrekken? links 1 punt, rechts 1 punt

-Kunt u uw duimen tegen uw onderarm duwen? links 1 punt, rechts 1 punt

-Kunt u uw ellebogen 10 graden overstrekken? links 1 punt, rechts 1 punt

-Kunt u uw knieën > 10 graden overstrekken? links 1 punt, rechts 1 punt

-Lukt het u om voorover te buigen en uw handen plat op de grond neer te leggen, met gestrekte knieën ? totaal 1 punt

Hypermobiliteit testen

Er zijn met deze test in totaal 9 punten te behalen. Wanneer u of uw kind een 7 of hoger scoort wordt er gesproken van Hypermobiliteit en/of Hyperlaxiteit.

Wij spreken echter van een Hypermobiliteitssyndroom, of zoals eerder genoemd Hypermobiliteit met pijn,  als u hierdoor klachten hebt.

Wat kan de podotherapeut voor u betekenen?

Wanneer uzelf of uw kind klachten ondervindt van Hypermobiliteit ( het Hypermobiliteitssyndroom ) neem dan contact met ons op zodat wij  hier ondersteuning in kunnen bieden,  een schoenadvies kunnen geven, tips wat betreft trainen en sporten en we kunnen indien nodig ondersteunen met podotherapeutische inlegzolen die op maat gemaakt worden. Indien gewenst is er samenwerking met de fysiotherapeut en/of ergotherapeut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.