Klachten door beenlengteverschil

Klachten door beenlengteverschil

Mogelijk heb je al jaren een beenlengteverschil en heb je er nooit last van gehad. Maar tegenwoordig heb je klachten aan voeten, knieën , heupen en/of onderrug, komt dit door je (zelfaangenomen) houding?

Vaak worden beenlengteverschil klachten veroorzaakt omdat je jezelf gaat compenseren; dat wil zeggen dat je onbewust probeert om je houding te corrigeren omdat je benen van lengte verschillen. Zo kan bijvoorbeeld de knie van het langere been worden gebogen en het bekken, de rug en de schouders kunnen worden opgetrokken om de rug recht te houden. Het langere been kantelt meer naar binnen toe of het kortere been kantelt meer naar buiten toe. Het verschil in beenlengte wordt dan door jezelf “opgelost”.

Omdat een beenlengteverschil niet altijd direct voor pijnklachten zorgt, is wel aan te raden het verschil te verkleinen. De verkeerde houding, disbalans, kan op langere termijn voor klachten in het gehele lichaam zorgen.
Klachten  zijn ondermeer:

 • Hernia ; Een hernia is een uitstulping van een tussenwervelschijf in de wervelkolom die op een zenuw drukt. De uitstulping kan ontstaan door slijtage (arthrose) in de wervelkolom, die door ouderdom- maar ook vaak door een eenzijdige overbelasting van de ruggewervels ontstaat.
  Een (te) sterke kromming en/of draaing (torsie) in de wervelkolom is vaak het directe gevolg van een bekkenscheefstand, die op zijn beurt weer ontstaan is door een beenlengteverschil.
 • Bekkenscheefstand
 • Een bekkenscheefstand of verwringing van het bekken kan ook aanleiding geven tot het ontstaan van een  beenlengteverschil. Vaak ligt hier een traumamoment of scheefstand in de wervelkolom aan ten grondslag. Ben je vroeger als kind wel eens flink gevallen? Dikke kans dat je bekken scheef staat en dat je compenseert. Ook na zwangerschappen en bij bekkeninstabiliteit staat het bekken nogal eens scheef.
 • Heupklachten (‘versleten heup’)Meestal doet de heupslijtage zich maar aan een kant voor, en wordt later vaak gevolgd door de andere kant.
  Beenlengteverschil activeert sterk de eenzijdige overbelasting van een heup- en kniegewricht. Je gaat onbewust scheef lopen en staan.
  Vanuit stilstand zal men bij het gaan lopen zich opdrukken op het langere been, en (lager) neerkomen op het kortere been. Op- neer/ op-neer dus.
  Dit ‘gangpatroon’ levert een extreem zware belasting voor het heup- en kniegewricht aan de ‘lange kant’.
 • Doorgezakte voeten ;

 

Op de afbeelding is duidelijk te zien dat door een korter been (links), het bekken zakt en naar voren draait. Ook het linker been draait naar binnen. Hierdoor draaien de knie en enkelgewricht ook mee, en onstaat o.a. een overdruk op de binnenkant van de voet.

Door de overdruk op de binnenkant van de van de voet ontstaat een naar binnen gezakte(valgiserende) voet. Naar binnen zakken, en daardoor met de voorvoet naar buiten wijzen hoort bij elkaar. In dat geval spreken we van een voet in valgus (naar binnen zakken) en eversie (naar buiten wijzen) stand. Een totale platvoet kan langs deze weg ontstaan.

 • Knieklachten
 • (Lage) rugklachten
 • Schouder- nek- en hoofdpijnklachten.
 • Scoliose.

Bij een beenlengteverschil bij kinderen is ,er wanneer er geen klachten zijn in de voeten, knieën, heupen of rug, een behandeling niet altijd noodzakelijk. Ben je toch ongerust , mag je altijd even een afspraak met je kind maken natuurlijk.

Kijk ook op de website www.beenlengteverschil.nl voor meer informatie.

Wat kan de Podotherapeut voor je betekenen?

De podotherapeut meet het verschil in beenlengte op , onderzoekt je looppatroon en de stand van je voeten, knieën en heupen ten opzichte van elkaar. Afhankelijk van de grootte van het verschil ertussen en/of iemands klachten heeft kan er gedacht worden aan een hakverhoging en/of een podotherapeutisch zool. Deze steunzolen beïnvloeden de stand van uw voeten en benen en ondersteunen en ontlasten de spieren, banden en pezen.

Daarnaast zal Frans een klachtgericht schoenadvies geven bijvoorbeeld over het dragen van schoenen/laarsjes met een hakje of een schoenaanpassing aan uw eigen confectieschoenen. Een verhoging kan door ons ook in op maat gemaakte slippers verwerkt worden of in semi-orthopedische schoenen.