Instrumentele behandeling

 

Algemeen

De podotherapeut doet ook instrumentele behandelingen, ook wel voetbehandelingen genoemd, en behandeld daarmee klachten zoals eeltplekken, likdoorns, diabetische wonden, ingegroeide teennagels, wratten of schimmelnagels. Meestal worden deze behandelingen uitgevoerd door een (medisch) pedicure, maar soms kan deze de klachten niet voldoende wegnemen en neemt de podotherapeut de behandeling (tijdelijk) over.

Indicaties

Instrumentele behandelingen worden ingezet bij klachten zoals:

  • eeltplekken
  • likdoorns
  • (diabetische) wonden
  • ingegroeide nagels
  • wratten
  • schimmelnagels

Werkwijze

Voor instrumentele behandelingen maakt de podotherapeut gebruik van gespecialiseerde apparatuur en instrumenten. Tijdens een instrumentele behandeling wordt de klacht opgelost, maar is het doel vooral om de oorzaak van de klachten te achterhalen en aan te pakken. Dit kan door middel van steunzolen, siliconen orthesen of andere behandelmethoden. Hierdoor zullen de klachten uiteindelijk structureel verminderen en kan de patiënt weer overgedragen worden aan de (medisch) pedicure of zijn klachten zelfs volledig verholpen.

Kosten en vergoedingen

Soms is de klacht na één instrumentele behandeling verholpen, maar in veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig om de klachten op te lossen. De podotherapeut zal dit van tevoren met de patiënt bespreken om een inschatting te maken van het behandeltraject en de bijbehorende totale kosten.