Hallux Limitus en een Hallux rigidus

Het verschil is de mate van beweging van het gewricht. Een hallux limitus betekent  een beperkte bewegingsmogelijkheid van het grote teengewricht. Een hallux rigidus is een volledig verstijfd grote teengewricht.

Ontstaan

Een hallux limitus en rigidus kunnen op verschillende manier ontstaan;

  •  De pees van de grote teen die aan de onderzijde  loopt staat te strak gespannen  waardoor hij minder beweging toelaat in het gewricht. We spreken van een functionele hallux limitus.
  • Ook bij een hallux valgus (scheefstand van de grote teen) wordt de bewegingsmogelijkheid beperkt, doordat het gewricht niet meer goed kan afwikkelen. Deze afwijkende voetstand wordt met regelmaat in de praktijk gezien. Vaak in combinatie met een platvoet.
  • Een gewrichtsontsteking bijvoorbeeld door jicht en reuma. Het gevolg hiervan is dat er meer botaanwas wordt gemaakt, waardoor de grote teen minder kan bewegen.
  • Slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht, bijvoorbeeld bij overbelasting van de grote teen bij sporten
  • Erfelijke aanleg.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf de klacht verminderen door de aanschaf van goede schoenen. Mensen kunnen problemen ondervinden met schoenen, doordat ze te slap zijn en er daardoor te veel van de functie van de grote teen wordt gevraagd. Omdat de functie van de grote teen wordt beperkt gaat het lichaam dit ergens anders compenseren. Vaak zien we dit aan het laatste kootje van de grote teen wat omhoog gaat staan.

Laat u adviseren over een schoen met een stijve loopzool om de afwikkelen van de grote teen te verminderen. De schoen neemt als het ware de functie over, waardoor de teen zoveel mogelijk wordt ontzien. Ik kijk graag met u mee voor gedegen schoenadvies.  Houdt uw tenen soepel door regelmatig oefeningen met de tenen te doen, zoals iets proberen te pakken met uw tenen.

 

Wat kan de podotherapeut voor u doen?

Wanneer u last heeft kan de podotherapeut  voor u zolen met een extra verstijving ter hoogte van het grote teengewricht maken. Hierdoor hoeft de teen tijdens het lopen niet af te wikkelen, waardoor u minder pijnklachten ervaart en uw voetstand wordt gecorrigeerd. Ook controleer ik uw schoenen of adviseer ik u nieuwe te kopen.