De sportseizoenen gaan beginnen! Pijnklachten bij kinderen in de hiel of scheenbeen, net op of onder de knie.

De sportseizoenen gaan beginnen! Pijnklachten bij kinderen in de hiel of scheenbeen, net op of onder de knie.

De zomervakantie zit erop, de sportseizoenen gaan weer beginnen. Vaak zie ik in mijn praktijk vanaf die tijd veel kinderen. De klachten zijn vaak dat ze niet kunnen sporten omdat ze pijn hebben in de hiel of in het scheenbeen, net op of onder de knie.

De oorzaak

Hoe komt dat nou, waarom in een keer zoveel klachten bij kinderen die weer beginnen met lekker sporten na de zomervakantie? Waarschijnlijk om de volgende redenen;

  • Tijdens de zomervakantie sporten kinderen minder fanatiek ;  spelen wel buiten, maar met name de wat oudere kinderen, ‘hangen’ ook veel . Aan het einde van de zomervakantie als de training dan weer begint zijn de meeste super fanatiek en dat zorgt voor overbelasting.
  • Verkorte hamstrings en kuiten ; De hamstrings en kuiten bevinden zich aan de achterzijde van het been. Bij de meeste kinderen zijn deze (als gevolg van de groei) tijdelijk verkort. Met name bij de Ziekte van Sever heeft dit invloed,  de trekkracht van de achillespees op de groeischijf neemt dan toe.
  • Het naar binnen zakken van de voeten ;  zorgt voor een scheve trekkracht van zowel de achillespees als de kniepees op de aanliggende groeischijf.
  • Groei ; de meeste kinderen die ik in de praktijk zie zitten midden in een groeispurt of hebben deze net doorgemaakt. Botweefsel groeit sneller dan spierweefsel. Daardoor wordt de trekkracht op spierweefsel tijdelijk hoger. Ook de groeischijven krijgen met deze trekkracht te maken, wat irritatie veroorzaakt.

Irritatie van groeischijven

Ieder bot in ons lichaam bevat een groeischijf. Door de aanwezigheid van een groeischijf  kan het bot uitgroeien tot een volwassen bot.  De verschillende groeischijven in het lichaam zijn, totdat ze zijn uitgegroeid, zacht. Ze worden tot ongeveer het 18e levensjaar allemaal op een andere leeftijd harder. Het ene bot is dus eerder volgroeid dan het andere, maar tot die tijd kan deze aandoening veel klachten veroorzaken.

Wat is nu de irritatie waar kinderen mee te maken krijgen? Op sommige groeischijven bevinden zich aanhechtingen van pezen. Door deze harde trekkracht die de pezen op de groeischijven uitoefenen worden deze overbelast. Dit kan zeer pijnlijk zijn waardoor het sporten gestaakt moet worden!

De aandoeningen

Twee van de meest voorkomende aandoeningen aan het bewegingsapparaat bij sportende  kinderen zijn de Ziekte van Sever en de Ziekte van Osgood-Schlatter. Schrik niet van deze woorden, de aandoeningen leveren geen blijvende schade op. De ziekte van Osgood-Schlatter laat soms een permanente verdikking op het scheenbeen achter, die later geen beperkingen meer oplevert. De aandoeningen herstellen vanzelf, maar kunnen tot die tijd veel beperkingen geven.

Ziekte van Sever

Dit is een irritatie die wordt veroorzaakt door de hoge trekkracht van de achillespees op de groeischijf in de hiel. Hoe herken je dit? Pijn tijdens het sporten, soms zo erg dat je moet stoppen. De pijn verdwijnt daarna ook weer.

Ziekte van Osgood-Schlatter en/of de Ziekte van Sinding-Larsen-Johansson

De ziekte van Osgood-Schlatter is een irritatie van de groeischijf net onder de knie, op de plaats waar de kniepees aanhecht. De ziekte van Sinding-Larsen-Johansson is de aandoening die op het puntje van de knieschijf voorkomt. Hoe herken je dit? Pijn op of net onder de knie aan de voorkant tijdens het sporten, de plek net onder de knie is verdikt. Deze twee aandoeningen komen vaak voor bij sporten waarbij wordt gesprongen, daarom noem ik ze samen.

Wat kan de podotherapeut hierin betekenen?

Het is duidelijk;  de trekkracht van de pezen op de groeischijf moet worden verminderd. Na onderzoek kan een behandelplan worden opgesteld. Het trainen van flexibiliteit en coördinatie, het tijdelijk verminderen van de activiteiten, toepassen van podo manuele therapie en het dragen van podotherapeutische (sport)zolen zijn onderdeel van de oplossing.  Wil je na het lezen van deze blog een afspraak maken bel dan de praktijk ; ik help jullie graag!