Algemeen

Als steunzolen in confectieschoenen niet het gewenste effect geven, dan kunnen orthopedische schoenen een oplossing bieden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen semi orthopedische schoenen en volledig orthopedische maatschoenen. Een semi orthopedische schoen is een speciaal gemaakte confectieschoen over een ruimere leest met een uitneembaar voetbed waardoor deze schoenen uitermate geschikt zijn voor steunzolen en zoolaanpassingen zoals hakverhogingen en zoolafwikkelingen. Het schoeisel is daarnaast goedkoper dan orthopedische maatschoenen en kan veel sneller geleverd worden (binnen 2 tot 4 weken). Orthopedische maatschoenen worden geleverd als het probleem of de klacht niet met confectieschoeisel of semi-orthopedische schoenen voorzien kan worden. Omdat maatschoeisel volledig op maat gemaakt moet worden zijn de mogelijkheden qua materialen en modellen bijna onbeperkt, zolang het zijn doel niet voorbij schiet.

Indicaties

Bij orthopedische schoenen is er vaak sprake van een aangeboren voetafwijking waardoor het dragen van normale confectieschoenen problemen en klachten geeft. Niet aangeboren voetafwijkingen of ziekten zoals diabetes mellitus, reumatoïde artritis, spierverlammingen of traumata kunnen tot problemen en klachten leiden waardoor orthopedisch schoeisel geïndiceerd is.

Werkwijze

Op basis van een uitgebreid voetonderzoek wordt in combinatie met het voorschrift van de arts de beste oplossing gekozen. BijSengers Podotherapie Wijchen hebben we een voorkeur voor de meest eenvoudige en lichte voorziening (semi orthopedische schoenen of lage orthopedische schoenen) omdat dit de meeste keuzevrijheid biedt en cosmetisch de beste oplossing is. Een zwaardere en hogere voorziening geeft hierin duidelijk beperkingen, maar als de aard van de aandoening dit vergt zal in overleg met de patiënt voor deze oplossing gekozen worden. Als er voor een semi orthopedische schoen wordt gekozen, dan kan uit een catalogus het model besteld worden en volgt het passen en afleveren na ongeveer 2 weken. Voor maatschoeisel duurt de eerste verstrekking ongeveer 10 tot 12 weken, afhankelijk van het voetprobleem en een eventuele proefpassing.

Verwijzing

Orthopedische schoenen worden de eerste keer in de meeste gevallen voorgeschreven door een medisch specialist zoals een orthopedisch chirurg, reumatoloog of revalidatiearts. De specialist stelt de medische indicatie vast en beschrijft welke functiebeperking er moet worden opgeheven. Er zijn uitzonderingen waarin een eerste voorziening ook door de huisarts of podotherapeut mag worden voorgeschreven, maar de voorwaarden hierover zijn per zorgverzekering verschillend. Herhalingsvoorzieningen mogen uiteraard wel door een huisarts voorgeschreven worden.

Kosten en vergoedingen

Orthopedische schoenen worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat dus ten koste van het eigen risico. Daarnaast geldt voor orthopedische schoenen een wettelijke eigen bijdrage die elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. In sommige gevallen is er een extra vergoeding voor deze eigen bijdrage vanuit de aanvullende verzekering mogelijk.